Ligging

Voor wie de gemeente†Hamme niet kent kunnen wij meedelen dat het een landelijke gemeente is, een oase is van groen en water.

Het grondgebied van Hamme beslaat uit ongeveer 4000 hectaren waarvan ongeveer 1000 hectaren ooit als overstromingsgebied van Durme en Schelde fungeerden. Deze langgerekte stroken langs de rivieren zijn een bron van rijke fauna en flora.†

Den Bunt, met zijn 110 oude turfputten, nu gebruikt als visvijvers, zijn de getuigen van een vroegere aktiviteit van de mensen achter den dijk, zoals Hammenaar Philippe De Pilleceyn de mensen van Hamme in zijn boek omschreef. Om zijn herinnering levendig te houden werd op de Scheldedijk, ter hoogte van de monding van de Durme, een mooi monument opgericht.

Hamme heeft zowat 30 kilometer dijk. Koppel daaraan gezellige dorpscafeetjes in Moerzeke, Kastel, Zogge en St. Anna, en je hebt een pracht van een wandel of fietstocht door velden, bossen en pittoreske dorpspleintjes.

Langs het water is Hamme enkel bereikbaar langs de Schelde. Dit was ooit anders. Het moet zeer mooi zijn geweest Hamme binnen te varen langs de Durme, nu dichtgeslibt en afgedamd in Lokeren waar de naam werd omgetoverd in "Moervaart".

Het is de droom van vele Hammenaren dat de Durme ooit in zijn oude glorie zal worden hersteld.

Voor zij die beschikken over een zodiac is het een aanrader bij hoog water deze mooie Durmevallei te verkennen. Je komt er immers de klassieke, gerestaureerde "mira-brug" en het ijzeren brugje van Waasmunster tegen. Daar wordt het echter vrij ondiep en keer je best terug richting Schelde.

Onze vzw K.Y.C.D, gelegen aan de Schelde midden het zoŽven beschreven natuurschoon, ligt op zo'n dertig kilometer stroomopwaarts van Antwerpen en zo'n 't vijftig kilometer stroomafwaarts van Gent. Het ligt tussen Temse en Dendermonde, het mooiste stukje Schelde waar je idyllische dorpjes tegen komt als Tielrode, De Weert, Mariekerke, St.-Amands en Vlassenbroek. Een bezoek aan deze dorpjes spreekt zeker tot de verbeelding, wanneer je de laatste sprekende getuigen ontmoet van vergane vissersglorie langs de Schelde.

Al deze plaatsen zijn op wandel- of fietsafstand van onze Yachtclub en op zeer gemakkelijk wijze te bereiken door middel van de 5 veren, die Hamme rijk is.

 
Joomla Templates by Joomlashack